Det diskuteres ofte i den moderne debatten at dagens ungdom er den generasjonen som sliter aller mest med mentale lidelser. Søvn, stress, sosiale medier, samfunnspress, kroppspress, og en rekke andre faktorer har blitt brakt frem i lyset som de skyldige fenomenene. Det er utvilsomt viktig at det blir satt fokus på disse problemene, men samtidig må det være lov å stille seg selv spørsmålet om hvor fokuset på løsningene egentlig ligger.

Mediene selger best når de ikke tilbyr noen løsning på problemer, og det kan fort virke som om dette er tilfellet i denne spesifikke saken. Det finnes nemlig så mange enkle grep som kan forbedre den mentale helsen hos den yngre generasjonen. Spesielt viktig er nok grepet som handler om å fokusere på de positive opplevelsene i livet. For unge mennesker finnes det mange av disse, og de kommer på rekke og snor! Det er disse livsfasene som bringer frem et lurt smil hos ungdommen, og ikke minst fostrer de opp den ekstra selvtilliten ungdommen trenger.

 

Fra første kyss til besteforelder

Livet byr på mange gode faser. Enhver person innad i fasen vil nok ha sine klagestunder, men så snart du er ute av fasen mimrer du tilbake til den. Alle husker vel når teoritentamen var bestått og den første bilen ble kjøpt inn? Eller hva med ditt første kyss fra den søte jenta eller gutten som bodde rett nede i gata? Sist men ikke minst, hva med den første gangen du ble besteforelder?

Det er så ufattelig mye å se fremover til i livet for ungdommen, så det å fokusere på alle de vonde stundene er nærmest en skam. Selv om mentale lidelser fortjener et fokus, og uten tvil er et problem som ikke skal skyves under teppe, så blir fokuset til tider for sterkt. Det tar vekk oppmerksomheten fra akkurat hvor fantastisk livet kan være å leve. Kanskje spesielt viktig er det for unge mennesker å ha noe å se frem til, da helst i form av personlige opplevelser, og ikke nødvendigvis kun relatert til karriere.

 

Den mentale helsen kan bedres med positivitet

Det er liten tvil om at vi har møtt et toppunkt hva gjelder mentale lidelser. Den raske utviklingen av teknologi, så vel som sosiale medier, er nødt til å ta på seg ansvaret som fenomenene som sto bak tidenes største mentale helsekrise her til lands. Allikevel kan vi ikke henge oss for mye opp i problemene – det er tross alt mennesker som skal hjelpes til en bedre mental helse. Veien dit kan virke lang, men det finnes små steg en kan starte med.

Det beste virkemiddelet for å påvirke den mentale helsen i riktig retning er positivitet. Kanskje høres det ut som en massiv klisje, men sannheten er at positive tanker sprer seg. Selv et lite smil kan transporteres fra din munn til en annen. Og hva er vel bedre enn å dele livets mange faser, som for eksempel da du besto teoriprøven og satte deg inn i din første bil!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *